Skip to content
Artikelen

De onderschatte waarde van data

Matthijs Wouters

Auteur

Data, wat kun je ermee?

In de huidige tijd kom je het bijna overal tegen, het gebruik van data. De term data omvangt feiten en gegevens die op verschillende manieren verzameld kunnen worden. Het verzamelen van data is echter niets nieuws. Iedereen heeft wel eens een vragenlijst ingevuld of gebruikt Google Analytics. Maar wat is de waarde van data?

Door de verandering in de laatste jaren, heeft iedereen meer toegang tot data. Nieuwe methodes om data te genereren en te analyseren zorgen er voor dat de volume van data groter is geworden. In deze blog gaan we bespreken wat data is en hoe het van waarde kan zijn voor iedere onderneming.


Wat is data?

Data kan voor sommigen een ongrijpbaar begrip zijn. Er wordt veel over gesproken, maar velen zien het gebruik en de gevolgen niet fysiek. Desalniettemin houdt bijna elk bedrijf al jaren bij hoeveel producten er zijn verkocht en hebben de meeste bedrijven (hopelijk) een klantenbestand, je raadt het al, dit valt ook onder data!

Bijna elke actie leidt tot de verzameling van data, bijvoorbeeld een liedje toevoegen aan favorieten op Spotify, tot het aantal aankopen dat iemand doet in een winkel. Bij elke handeling kunnen mogelijk gegevens worden opgeslagen, zolang het voldoet aan de General Data Protection Regulation (GDPR), de privacywetgeving van de Europese Unie. Het verzamelen van verschillende soorten data levert mogelijkheden om analyses te doen.

 

Wat kun je doen met data?

Alleenstaand is data niet veel waard. Het verzamelen en analyseren van de data heeft twee doelen. Elke doel wordt gevolgd door een aantal bijbehorende vragen die men kan stellen:

1) Het genereren van inzichten in verschillende departementen

● Welke van mijn marketing activiteiten waren effectief?

● Zit er een trend in mijn sales?

● Is er sprake van seizoensgebonden aankopen?

● Zijn er onontdekte segmenten onder mijn klanten en wat zijn hun eigenschappen?

2) Het ondersteunen van de besluitvorming

● Hoeveel inkopen moet ik doen, wat is de verwachte vraag?

● Hoe en waar kan ik mijn klanten bereiken?

Deze inzichten en ondersteuningen bieden waarde voor de klant en voor de onderneming!

 

Welke waarde heeft data voor jouw klant?

Er zijn verschillende methodes waardoor een ondernemer kan meten hoe klanten denken over de producten en waarmee ze geassocieerd worden. Met het gebruik van deze data kunnen betere specifieke producten en services aangeboden worden. Hierdoor groeit de waarde van de producten of diensten voor de klanten. Dit kan door middel van product en brand analyses en het segmenteren van gebruikers op basis van gemeenschappelijke groep eigenschappen.

 

Welke waarde heeft data voor jouw bedrijf?

Aan de andere kant zijn er methodes die focusen op het genereren van inkomen voor het bedrijf. Hiermee kun je denken aan een tijdreeksanalyse van de verkoopcijfers, een overzicht maken van de huidige markt (de concentratie en de concurrentie). Daarnaast zijn er mogelijkheden om de customer lifetime value te berekenen en kun je inzichten genereren hoe klanten of cliënten bepalen welke aankopen ze doen.

 

Waar kan ik beginnen?

Een goed begin is het digitaliseren van uw bedrijf. Hierdoor ontstaan verschillende extra mogelijkheden waar data verzameld kan worden voor analyses. Verder is het een goed plan om na te denken over welke doelen jij wilt behalen met het gebruik van data. Wees wel realistisch, data is geen wondermiddel, maar meer een smeermiddel waardoor andere departementen beter kunnen presteren!

In de toekomst komen er meerdere blogs waar (data) methodes worden uitgelicht. Elke onderneming kan deze toepassen om marketing, sales, finance en logistieke activiteiten te volgen, evalueren en effectiever te maken.

Zie jij het belang van data in, maar weet je nog niet helemaal waar je moet beginnen of welke waarde dit voor jouw bedrijf meebrengt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we dan graag waar voor jouw bedrijf en klanten de waarde ligt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *