Skip to content
Artikelen

Digitaliseren: nu is het juiste moment!

Ron Lohuis

Auteur

Het belang van digitaliseren

Hoe belangrijk is het nu om te digitaliseren? Zeker sinds het Coronavirus is dit een terechte vraag die veel ondernemers zichzelf stellen. Maar hoe belangrijk is dit nu precies en waar begin je?

Bedrijfsprocessen in je organisatie efficiënter laten verlopen is de wens van elke ondernemer. Dit zorgt er namelijk voor dat het personeel in je bedrijf minder arbeidsintensieve taken hoeven op te pakken en kan resulteren in het sneller schakelen van werkzaamheden waardoor taken minder tijd kosten om uitgevoerd te worden. Ga zelf maar eens na als je concurrentie digitaliseert en jouw organisatie niet. Je concurrentie kan sneller schakelen doordat bedrijfsprocessen geoptimaliseerd zijn waardoor zij ook beter kunnen inspelen op de markt. Innoveer je niet mee, dan kan je concurrentie snel op jouw organisatie vooruitlopen. Andersom geldt dit hetzelfde. Digitaliseert jouw organisatie wel en je concurrentie niet, dan kun jij snel op je concurrentie vooruitlopen!

Op privé gebied ondervinden we nu al een aantal jaren de voordelen van digitalisering. Wanneer je van Amsterdam naar Parijs reist heb je al lange tijd geen kaart meer nodig en zet je of je navigatie aan, of Google Maps. Zo is de komst van de mobiele telefoon inmiddels ook door miljarden mensen geaccepteerd en niet meer weg te denken op zowel privé, als zakelijk gebied.

Een groeiende trend binnen departementen

Exact deze trend zien we tegenwoordig bij bedrijven terug. Voor de administratie zijn tegenwoordig programma’s en software beschikbaar en hoeft niet alles meer in tastbare mappen gestopt te worden. Zo heb je voor het verwerken van leads en klanten tal van CRM-systemen wat een schoolvoorbeeld is van de waarde van digitalisering.

En juist deze processen, zorgen ervoor dat digitalisering binnen organisaties van groot belang is. Door te digitaliseren wordt het namelijk ook veel gemakkelijker om data te verzamelen zodat bedrijfsresultaten beter inzichtelijk worden. En niet alleen op het gebied van sales en marketing is digitalisering inmiddels een must.

Sinds het Coronavirus worden ook steeds meer personeelszaken door bedrijven gedigitaliseerd. Gewerkte uren worden online verwerkt en iedereen is inmiddels bekend met teammeetings op Skype of Zoom. Bedrijven ondervinden noodgedwongen dat het niet langer een optie is om niet te digitaliseren. Dit biedt bedrijven namelijk de optie om online te werken waardoor de verloren fysieke werkzaamheden opgevangen kunnen worden, vanuit digitalisering dus.

Digitaliseren: waar moet ik dan beginnen?

Dit is uiteraard geheel afhankelijk van je organisatie. Een feit is dat digitalisering steeds geavanceerder wordt waardoor je steeds efficiënter kunt werken. Kijk en vraag daarom rond in je bedrijf waar arbeidsintensieve werkzaamheden plaatsvinden en breng in kaart welke bedrijfsprocessen veel tijd kosten zodat je dit kunt optimaliseren.

En dat gaat je klant uiteindelijk ook prettig vinden. Doordat je binnen je organisatie gaat digitaliseren en bedrijfsprocessen geoptimaliseerd worden, kan dit je werknemers veel tijd en moeite schelen. Doordat werknemers dus minder tijd kwijt zijn aan werkzaamheden, hebben zij meer tijd over om aan de kwaliteit van werkzaamheden te werken of hebben zij meer tijd over om met andere werkzaamheden aan de slag te gaan.

Een gevolg daarvan is dat je als organisatie zijnde sneller kunt schakelen en daardoor je klanten ook beter en sneller kunt voorzien in hun behoeften. Zowel je medewerkers als je klanten gaan dit hoogstwaarschijnlijk als zeer prettig ervaren waardoor jij als bedrijf hiervan profiteert: win-win-win.

Om te digitaliseren is er wel een (kleine) investering in software of programma’s nodig. Dit moet je als bedrijf niet afschrikken, op de lange termijn kan dit je namelijk niet alleen meer omzet opleveren, maar ook een hogere werknemers- en klanttevredenheid.

Zie jij het belang in van digitalisering maar weet je nog steeds niet waar je moet beginnen of welke waarde dit voor jouw bedrijf meebrengt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we waar voor jou de waarde ligt.