Skip to content
Artikelen

Werken met data door te clusteren

Daan Stam Daan Stam

Auteur

Introductie van een blog reeks.

Dit is de eerste blog in een reeks waarin enkele data methodes worden uitgelegd en de waarde van deze methodes worden beschreven. Vorige week heb ik een blog geschreven waar de algemene vraag “Wat is data?” wordt beantwoord. In het vervolg van deze blog gaan we kijken wat clusteren is en welke waarde deze data heeft voor jouw bedrijf.

Clusteren, de wat en waarom.

Clusteren is het segmenteren van de markt. Het doel van clusteren is om groepen klanten te identificeren die (ongeveer) gelijke eigenschappen hebben. Het specificeren van klanten is een belangrijk aspect in de marketing strategie: wie is, of wie zijn onze doelgroep(en) en waarom?

Het wordt vaak gezien als het eerste vraagstuk in het opstellen van een SDP strategie (segmenteren, doelmarktbepaling en positionering), een marketing strategie waarmee je je doelgroep bepaalt en probeert te bereiken. 

Met behulp van clusteren is het mogelijk om inzichten te krijgen welke homogene groepen zich voor doen onder uw klanten en in de markt. Deze clusters creëren dus de mogelijkheid om specifiek te kunnen adverteren.

Deze advertenties kunnen zo gemaakt worden dat de aspecten die belangrijk zijn voor een specifieke groep mensen naar voren komen. Hierdoor kunnen de klanten specifiek en doelgerichte advertenties ontvangen. Verder kunnen producten worden aangepast om aan de behoeftes van groepen klanten te voldoen.

Wat voor soort data is nodig?

De cluster analyze heeft twee soorten data nodig. Actieve variabelen over de klanten, en passieve variabelen over de klanten. Beide soorten informatie kan onder andere via (online) vragenlijsten verzameld worden.

Actieve variabelen
Actieve variabelen geven aan welke aspecten van het product of service belangrijk zijn voor de klant. Welke kenmerken zijn belangrijk bij de aankoop? Voorbeelden hiervan zijn vragen die informatie verschaffen over het belang van prijs, kwaliteit, uitstraling en andere product- of service gerelateerde punten.

In een notendop zijn dit alle aspecten die van belang kunnen zijn bij een aankoop van een product of service.

Passieve variabelen  
Passieve variabelen beschrijven de klant. Deze variabelen bevatten vaak de demografische informatie over de klant (leeftijd, geslacht, locatie etc.), maar kunnen ook psychografische informatie zijn (activiteiten, interesses, persoonlijkheid etc.). Daarnaast geeft dit ook weer welke andere producten deze klant heeft gekocht (in het verleden).

Wat is het eindresultaat?

Na het opschonen en analyseren van de data, is het eindresultaat verschillende distinctieve groepen klanten. Zoals eerder benoemd, kunnen deze groepen dan specifiek benaderd worden en kunnen producten of services worden aangepast of worden gecreëerd. Verder is het mogelijk om te kijken welk segment het meest aantrekkelijk is, bijvoorbeeld welke groep spendeert het meeste bij aankopen? Of welke groep koopt herhaaldelijk hetzelfde product?

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om de bevindingen te combineren met een concurrentieanalyse. Door de combinatie van deze twee analyses kunnen zogeheten “white spaces” ontdekt worden.

White spaces zijn gebieden waar geen bedrijf actief is en waar segmenten zich bevinden die nog niet bediend worden. Dat betekent kansen in de markt! Bovendien kunnen de klanten ook informatie verschaffen over hoe zij tegen de producten of services van jouw bedrijf aankijken. Dit kan worden gebruikt als check, om te zien of de positioneringsstrategie van jouw bedrijf ook echt werkt. Zien de klanten jou net zoals jij jezelf ziet of graag zelf zou willen zien?

Waar te beginnen?

Een goed begin is het opstellen van een lijst van de actieve en passieve variabelen van het product of service en klanten. Deze variabelen vormen namelijk de basis voor de analyses.  Jij kent jouw eigen bedrijf en industrie het beste, dus heb je veel kennis van belangrijke punten in de sector.

Zou jij graag klanten willen clusteren, maar weet je nog niet helemaal waar je moet beginnen of welke waarde dit voor jouw bedrijf meebrengt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op! Samen kijken we dan graag waar de segmenten in jouw markt liggen![/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *