Skip to content
Artikelen

Innoveren door te digitaliseren

Vincent Cremer

Auteur

Digitaliseren vanuit meerdere perspectieven.

Digitaliseren, hoe doe je dat en waarom zou je dat nou doen binnen jouw bedrijf? Deze twee vragen worden beantwoord in een drieluik interview vanuit het perspectief van een specialist, een opdrachtgever en een innovatief bedrijf dat zelf hard inzet op digitalisering. Vorige week schreef ik over het belang van digitaliseren vanuit het oogpunt van een opdrachtgever, vandaag neem ik je mee in het derde deel van het drieluik: het belang van digitaliseren, vanuit het oogpunt van een bedrijf die innoveert door zelf te digitaliseren!

Abdullah Yetim, eigenaar Final Film

Ik stap het kantoor binnen bij Abdullah Yetim, eigenaar van Final Film te Groningen. Hij ontvangt me vrolijk en leidt me rond in het kantoor waar ze nu een aantal maanden zitten. Hij laat me de verschillende onderdelen van hun kantoor zien, het creatieve process, editen van de materialen en vertelt me over een nieuwe flitsparaplu op accu aan hun kantoor-studio. 

We raken aan de praat over het concept van innovatie en dat het zo’n mooi principe is! Ik vraag aan Abdullah hoe Final Film eigenlijk is ontstaan; “Voor Covid-19 aan werkte ik als videograaf in dienst, maar toen is Final Film ontstaan.’. Hij praat verder over het belang van videografie in het marketingaanbod van bedrijven en zegt: “Video is een gedeeltelijk facet van je marketing diensten, maar bijvoorbeeld ook 3D-animaties, sketches, foto’s, NFT’s en bijvoorbeeld Snapchat filters, dit is onderdeel van digitaliseren en draagt bij aan het online beeld dat een bedrijf kan hebben.”.

Final Film in de cryptomarkt

Final Film, met ongeveer 80% internationaal gevestigde klanten, is een groot begrip in de crypto community. Hij laat me zijn telegram-communicatie zien om te laten zien hoe de crypto-community werkt en communiceert. Een groot verschil in vergelijking met ‘normaal’ Business-to-Business contact. 

Het ‘instappen’ in de crypto markt als bedrijf begon al vroeg en is ontstaan uit de ideeën koker van een van de teamleden. Na een trial periode, bleek de demand-side innovatie een groot succes en werd Final Film steeds meer de naam in de crypto community die het nu is, want: 

Crypto x content = alles!

Abdullah geeft aan dat door het volwassener worden van de crypto-industrie, de kans op een ‘shitmunt’ significant afneemt. Iets wat de potentie van de aangrenzende dienstenmarkt natuurlijk een stuk aantrekkelijker maakt. 

Wanneer ik Abdullah vraag wat de plannen zijn voor de toekomst begint hij te gniffelen. Hij zegt: ”We hebben de (crypto) wereld al, laten we nu Nederland overnemen met onze diensten!”. We praten hierover verder en het enige wat hij zegt is “Houd onze socials maar in de gaten, er komt groot nieuws hierover aan.”, dus ik nodig jou, de lezer, zeker aan om hetzelfde te doen.

Abdullah Yetim, eigenaar Final Film

Ambacht is het proces

Terug naar het team. Hij vertelt met zoveel passie over het uitgroeien van ‘zijn’ diverse team. De holacratische bedrijfsvoering die hij nastreeft, in combinatie met de algehele sfeer (vrolijk en luchtig) & samenstelling (man/vrouw en leeftijd), zorgt voor een hoog intern draagvlak binnen het team. Hij grapt dat hij met regelmaat vraagt aan een teamlid of hij/zij iets wil oppakken, “We komen hier omdat we het leuk vinden, maar aan het eind van de dag moet er ook iets worden gedaan. De samenwerking tussen teamleden helpt hier enorm bij”. 

Van grap naar leus: 100% commitment! 

De toekomst van crypto is natuurlijk onzeker, maar volgens Abdullah is er nog zeker ruimte voor groei. Hij geeft aan dat de veranderende wetgeving wordt gecommuniceerd via de community, en dat daarin de mogelijkheden worden doorgenomen. Zaken zoals: de bankenwereld en NFT & games hebben zeker de potentie groot te worden. 

Hij geeft aan dat door de ervaringen die hij heeft meegemaakt in de weg hier naartoe, hij tegenslagen is gaan zien als een onoverkoombare uitdaging. En dat, lijkt me dan persoonlijk ook een mooie anekdote om mee af te sluiten. 

“Zie het als een uitdaging & doe wat je leuk vindt!” – Abdullah

Heb je de vorige ondernemersverhalen van het drieluik gemist?

Dit artikel is geschreven door Vincent Cremer, Community Manager binnen Grow-ID. Vincent neemt je graag mee in de gesprekken die hij de afgelopen weken heeft gevoerd met onze community leden over de waarde van digitaliseren.

Is jouw bedrijf op zoek naar de juiste kennis en skills in digitalisering? Het platform van Grow-ID helpt je geheel objectief om via de inhoud van je vraagstuk tot de juiste partij te komen zodat je een succesvollere samenwerking aan kunt gaan met een van de aangesloten zakelijke dienstverleners. Neem in dat geval gerust contact met ons op!

Wil je het eerste deel van het drieluik interview – het gesprek tussen Daniël, eigenaar RYSST & Vincent – teruglezen? Klik dan hier! Heb je het vorige artikel van het gesprek met Vincent en Alien, eigenaresse van A Plus Groep gemist? Lees dit artikel dan hier terug!