Skip to content
Artikelen

Vanuit het oogpunt van een specialist: het belang van digitaliseren

Vincent Cremer

Auteur

Digitaliseren vanuit meerdere perspectieven.

Digitaliseren, hoe doe je dat en waarom zou je dat nou doen binnen jouw bedrijf? Deze twee vragen worden beantwoord in een drieluik interview vanuit het perspectief van een specialist, een opdrachtgever en een innovatief bedrijf dat zelf hard inzet op digitalisering. Vandaag neem ik je mee in het eerste deel van het drieluik: het belang van digitaliseren, vanuit het oogpunt van een specialist!

Daniël van der Berg, mede-eigenaar RYSST

Daniël van der Berg, software-, company developer en teamcoach van RYSST, spreek ik hierover waarnaast ook over hun vernieuwende studenten scrum concept. RYSST, een bedrijf dat 7 jaar geleden is ontstaan tijdens Daniël zijn opleiding tot software engineer, differentieert zich door te werken aan en met studenten.

‘Zes jaar geleden was RYSST ongeveer 10% van dat het nu is.’ De dienstverlening die ze aanbieden is veel meer voor Daniël dan alleen de gemaakte uren. Het gaat om het innovatieve aspect, samen werken aan ‘outcome in plaats van output’, en de manier van werken. Deze factoren zorgen samen voor de nodige synergie voor een geslaagd project. 

‘Een senior developer is niet altijd de beste oplossing voor ieder project. Studenten hebben de nieuwste academische kennis over programmeertalen en frameworks die er nog niet waren toen deze seniors klaar waren met studeren.’ Geeft Daniël aan.

A person holding a pair of scissors

Description automatically generated with low confidence
Daniël van der Berg: mede-eigenaar RYSST

Deze innovativiteit is iets dat Grow-ID erkent en waar we nu ook verder op inzoomen, want wat maakt dat dan zo uniek? Persoonlijk denk ik dat dit bestaat uit twee onderdelen, de aanbod- en vraagkant van RYSST. Laten we beginnen bij dat eerste! 

Medewerkers van RYSST of werknemers van de toekomst?

Daniël geeft aan dat voor hun medewerkers affiniteit met programmeren een van de belangrijkste vereisten is. ‘De rest valt te leren of voegen wij toe door een intensieve begeleiding’.

Ze testen daarom hun potentiële werknemers eigenlijk alleen op de basis van technische capaciteiten en selecteren op studenten met bijvoorbeeld veel hobby projecten. ‘Die autodidacte vermogens zijn van belang om in te schatten wat de student al kan en waar zijn/haar affiniteit ligt.’ zegt Daniël.

“Een voorbeeld hiervan is een student developer bij ons die, voordat hij bij ons aansloot, al ruim 350.000 (!) downloads op een van zijn zelfgebouwde mods (een mod is een aanpassing van uitbreiding op een bestaand computerspel, die een specifiek aspect van het spel veranderd).”

Hij geeft aan dat hij als teamcoach in dienst staat van de ontwikkeling van de studenten, voor zowel de soft- als de hard skills die nodig zijn voor de werknemers van de toekomst.

Het vermogen tot schakelen & het waarborgen van kwaliteit is daarin een belangrijk onderdeel. En terwijl er bij soortgelijke bedrijven een overdrachtsprijs is na het afstuderen van de student is dit voor RYSST het bewuste einddoel, samen toewerken naar de ontwikkeling van studenten voor de beste outcomes.

‘AFSTUDEREN IS VOOR VEEL STUDENTEN BIJ RYSST HET EINDDOEL, DAARNA IS HET TIJD VOOR DE VOLGENDE UITDAGING’.

Dit werkt natuurlijk ook als een bepaalde incentive voor de klanten van RYSST, medewerkers in dit veld zijn schaars en goed opgeleide IT’ers nog meer! Daarnaast, door hedendaagse technologie is alles online maakbaar, en is de noodzaak voor bedrijven om zich online te differentiëren hoog.

‘WE VERANDEREN DE KLANTORGANISATIE DOOR SAMEN OP EEN NIEUWE MANIER TE KIJKEN.’ 

Door het overheersende scrum principe binnen RYSST, in combinatie met het inzetten van fulltime (grotendeels onpartijdige) consultants en teamcoaches, weten zowel de klant als het team dat ze het beste resultaat zullen halen. Hun consultants zorgen voor het team voor de stip op de horizon maar weten ook de juiste vragen te stellen bij de klant zodat dat wat gevraagd is, ook daadwerkelijk nodig is. 

Innoveren betekent dus veel meer dan alleen projecten draaien. Het begeleiden en het ontwikkelen van opdrachtgever en werknemer staat daarin centraal. En dat kun je zien aan de community van alumi bij RYSST. 

De saamhorigheid, is van groot belang en dit is ook iets dat Daniël merkt bij hun klanten. Ook als opdrachtgevers van werkgever veranderen, weten ze dat ze bij RYSST hun probleem kunnen oplossen, uiteenlopend van een ‘simpele’ probleemoplossing tot een maandelijkse leersessie voor werknemers die op hun vrije zaterdag samen met studenten aan het leren zijn door samen op een nieuwe manier te kijken naar het probleem. 

En wat nu Daniël, ‘Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?’ vraag ik hem. Hij geeft aan dat de arbeidsmarkt blijft veranderen en dat de vraag naar medewerkers met deze specialisaties van groot belang zijn. Het investeren in de medewerkers (van de toekomst) is daarom van even groot belang als de bedrijfsmatige procesinnovaties die ermee gepaard gaan. Hoewel de samenwerk structuren misschien zullen veranderen, de krachtige combinatie die RYSST nu toepast tussen de bachelorstudenten en developers zorgt ervoor dat ze de juiste uitkomst genereren voor de opdrachtgever.

‘TEAMWORK IS THE DREAMWORK, WANT WIE SAMEN DOET BEREIKT MEER!’

A person giving a presentation to a group of people

Description automatically generated with medium confidence

Benieuwd naar de volgende twee verhalen van het drieluik?

Dit artikel is geschreven door Vincent Cremer, Community Manager binnen Grow-ID. Vincent neemt je graag mee in de gesprekken die hij de afgelopen weken heeft gevoerd met onze community leden over de waarde van digitaliseren.

Is jouw bedrijf op zoek naar de juiste kennis en skills in digitalisering? Ons team helpt je geheel objectief om via de inhoud van je vraagstuk tot de juiste partij te komen zodat je een succesvollere samenwerking aan kunt gaan met een van de aangesloten zakelijke dienstverleners. Neem in dat geval gerust contact met ons op!