Skip to content
Blogs

De groei van je bedrijf op een slimme manier versnellen?

Ron Lohuis

Auteur

Hoe stimuleer ik de groei van mijn bedrijf?

Een van de meest gedeelde doelen onder ondernemers, is het doel om het bedrijf te laten groeien. Dit kan gepaard gaan met (flinke) investeringen, bijvoorbeeld in technologie & software maar ook zijn er mogelijkheden die minder tot geen geld hoeven te kosten om bedrijfsgroei te realiseren. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden waar voor veel bedrijven de meeste winst in te behalen valt.

Investeren in technologie & software.

De exponentiële ontwikkeling van technologie heeft eraan bijgedragen dat bedrijven veel slimmer en effectiever kunnen werken. Menselijke handelingen worden (deels) vervangen door software waardoor er binnen een bedrijf dat geïnvesteerd heeft in technologie & software, meer tijd overblijft voor andere werkzaamheden.

Als bedrijfseigenaar of manager wil je bepaalde bedrijfsresultaten halen die werk- en haalbaar zijn voor je personeel. Door te investeren in nieuwe technologie kunnen processen binnen de verschillende afdelingen geoptimaliseerd worden, met een hogere productiviteit en effectiviteit tot gevolg. Door te investeren in software kunnen bedrijven automatisering toepassen om taken efficiënter uit te voeren, wat leidt tot lagere overheadkosten.

Een goed, en voor veel bedrijven bekend voorbeeld is CRM software (customer relationship management). Zo geeft CRM software een duidelijk (digitaal) overzicht van het totale klantenbestand van het bedrijf, de status van klanten & updates over nieuwe orders.

Het voordeel van dergelijke systemen heeft niet alleen betrekking tot het efficiënter of effectiever werken van je personeel, ook je klanten zullen genieten van deze investeringen doordat zij sneller geholpen kunnen worden en gepersonaliseerde customer support of aanbiedingen krijgen wat kan resulteren in hogere klanttevredenheid, terugkerende klanten of een hogere afname per klant.

Inmiddels zijn er dan ook voor iedere afdeling van je bedrijf losse systemen aan te schaffen die bijdragen aan het efficiënter werken. Wanneer verschillende ondersteunende (software) systemen met elkaar gekoppeld worden, zal de impact en effectiviteit verhoogd worden met als resultaat bedrijfsgroei.

Lees hier de ervaring van een opdrachtgever over het belang van digitaliseren.

Investeren in marketing

Wanneer je de groei van je bedrijf wilt stimuleren, zal het investeren in marketing een van de opties zijn waar je aan zal denken. Binnen dit vakgebied zijn misschien wel de meest uiteenlopende diensten die kunnen bijdragen aan de groei van een bedrijf, echter kan het verstandig zijn om hier eerst een strategie voor op te zetten of laten zetten.

Welke vorm van marketing zal bijdragen aan de gewenste groei van je bedrijf, is per bedrijf verschillend en doelgroep afhankelijk. Doordat de mogelijkheden binnen marketing gigantisch zijn, zijn veel diensten complementair maar kunnen ze aan de hand van een sterke strategie elkaar versterken.

Door marketing in te zetten, zorg je dat de producten of diensten van je bedrijf onder de aandacht komen. Zo kun je bijvoorbeeld wanneer je diensten verkoopt, content maken over succesvolle cases of content met informatie over een betreffende dienst. Wanneer je dergelijke content vervolgens verspreidt over meerdere (social) media kanalen waar jouw doelgroep actief is en aanzet om naar je website te gaan, dan doorloopt de potentiële klant binnen de website (hopelijk) de juiste stappen om tot contactopname over te gaan.

Bovenstaand voorbeeld is de basis hoe veel bedrijven aan hun marketing werken. Dit voorbeeld zal met de juiste uitwerking kunnen zorgen voor lead generatie naar je website. Echter, wanneer je bedrijfsgroei wilt stimuleren, is het van belang om bijvoorbeeld ook te kijken of je website qua gebruiksvriendelijkheid en te doorlopen stappen goed is ingericht, of je website genoeg klanten converteert, maar ook om automatische mailing toe te passen wanneer de potentiële klant contact wil opnemen of een order heeft geplaatst, wat weer bijdraagt aan de klantbeleving.

Investeren in klanten

Een andere mogelijkheid om bedrijfsgroei te realiseren, is om te investeren in je klanten. Dit klinkt als een open deur, echter blijkt in de praktijk dat bedrijven veel omzet mislopen doordat zij niet genoeg investeren in hun klanten.

Ieder bedrijf heeft klanten nodig om omzet te kunnen genereren. Wanneer je juist je omzet wilt zien groeien, is het van belang om je klant een zo fijn mogelijke ervaring te bieden zodat zij weten dat ze ook de volgende keer bij jou moeten zijn voor een vervolgaankoop.

Het investeren in je klanten is een van de mogelijkheden die niet gepaard hoeft te gaan met een grote financiële investering: een eenvoudig belletje of mailtje naar je klant met de vraag of de aankoop is bevallen kan al bijdragen aan een dusdanige klantervaring dat deze klant terugkomt voor een herhaal- of vervolgaankoop.

Om dit te realiseren is het van belang om te kijken of je klanten wel de mogelijkheid hebben bij jouw bedrijf om bijvoorbeeld een product of dienst te kunnen kopen die aansluit op een eerdere aankoop die zij gedaan hebben. Hebben zij niet deze mogelijkheid, dan kun je kiezen om te investeren in een breder aanbod van diensten of producten dat jouw bedrijf aanbiedt.

Het investeren in je klanten is een goede manier om de groei van je bedrijf te bevorderen. Naast het verruimen van je aanbod of het bieden van een betere klantervaring, kan het bieden van extra voordelen en kortingen aan bestaande klanten, of door ze betrokken te houden met interessante promoties, al snel resulteren in meer omzet en dus bedrijfsgroei.

Jouw bedrijfsgroei versnellen?

De kans is groot dat er in de groei van jouw bedrijf nog veel rek zit. Wil je voor jouw bedrijf objectief de mogelijkheden in kaart gebracht krijgen maak dan een profiel aan! Heb je vragen en wil je meer weten over Grow-ID, neem dan contact met ons op.