Skip to content
Artikelen

Branding case: Coca-Cola

Rinske

Auteur

Wat is branding?

Een concept binnen Creative & Media dat erg van belang is is branding.

Branding heeft te maken met het proces van betekenisgeving aan een organisatie: aan de ene kant onderscheidt een organisatie zich van concurrentie, aan de andere kant creëert het een connotatie met een bepaalde lifestyle. Een mooi voorbeeld van een organisatie die branding goed onder de knie heeft is Coca-Cola. De “Share a Coke” – campagne in het bijzonder bleek erg succesvol te zijn, hoe zit dit? 

Share a coke!

De “Share a Coke” – campagne die oorspronkelijk in 2011 gelanceerd werd is gebaseerd op jouw naam op een flesje Coca-Cola. Deze simpele maar effectieve strategie steunt op de waarden ‘personaliseren’, ‘verbinden’ en ‘interactie’.

Aan de ene kant bindt je naam op een flesje jou aan het merk, maar wanneer jij een flesje met naam aan iemand geeft, bindt het ook individuen aan elkaar: binding neemt dus een dubbele werking in deze campagne.

Personalisatie is daarnaast een hele belangrijke factor, personalisatie draagt namelijk bij aan een betere relatie tussen klant en organisatie en maakt het makkelijker de doelgroep te bereiken en overtuigen.

Een wereldwijde campagne die een individu persoonlijk raakt is heel bijzonder. Verder werkt de campagne als een uitnodiging en tool “to share a coke” met iemand die je kent of wil leren kennen en roept het dus interactie op. Interactie is belangrijk voor een goede engagement tussen organisatie en doelgroep. 

Visuele en tekstuele strategie

Wat betreft de visuele en tekstuele strategie houdt Coca-Cola het clean en simpel: de campagne beeld een paar flesjes met een naam af in combinatie met de slogan. Doordat er niks anders gebeurt in het beeld is dit meteen waar al je aandacht als kijker naartoe getrokken wordt.

Daarnaast steunt de strategie op bekende elementen vanuit andere Coca-Cola campagnes, dit is terug te zien in het gebruikte kleurenschema, het logo en de compositie van elementen.

Recentelijk is het concept van de “Share a Coke”-campagne afgestoft en in een nieuw jasje gestoken: de pride-versie. Helaas kwam deze campagne onder vuur te liggen omdat bepaalde teksten op het label niet toegestaan waren.

Ondanks de ophef over de pride-versie is de “Share a Coke” – campagne een schoolvoorbeeld van goede content marketing en branding, en een succesvolle uitwerking van het Creative & Media perspectief.

Grow-ID werkt met meerdere zelfstandigen en bureaus samen om ook jouw branding vorm te kunnen geven. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *