Skip to content
Artikelen

Ga duurzaam aan het werk!

Vincent Cremer

Auteur

Duurzaam aan het werk

‘Wil jij dit nog even printen voordat we gaan zitten?’ vraagt een van je collega’s. Dat is prima denk je, dan heb je zelf ook nog even tijd om een kopje koffie te drinken. Je drukt op het print-icoontje, en loopt in alle rust naar het koffiezetapparaat.

‘Waar zijn alle mokken?’ gaat er door je hoofd, terwijl je een plastic bekertje pakt en vult met koffie. Je loopt naar het kopieerapparaat, en ziet dat er wéér geen papier inzit en baalt heel even.

Terwijl je de meeting inloopt, en de acht afgedrukte agenda’s op tafel legt, gooi je je plastic bekertje alweer weg. ‘Goeiemorgen allemaal’ zegt een van jouw favoriete collega’s tegen je. ‘Fijn dat jullie er allemaal zijn’. Nog voordat je het eerste puntje hebt gelezen, zie je dat er twee kopietjes te veel zijn, je zucht.

Het eerste puntje op de agenda is: Duurzaamheid. Je zucht nog een keer. Wordt dat nu alwéér genoemd? Daar komt toch nooit iets concreets uit? Je was positief toen je het voor het eerst hoorde, maar nu er nog steeds niks concreets is uitgevoerd of bedacht, vind je het wel een beetje vervelend worden.

Waarom neemt niemand dit serieus op, en waarom is het zo moeilijk om dit te doen? Dan besef je je; hoe moet je nou eigenlijk beginnen met duurzaam werken, en hoe zorg je ervoor dat dit op de korte- en lange termijn gunstig is voor jou, en jouw collega’s?

Hoe moet je beginnen? Waar moet je beginnen met duurzaam werken? Onder verduurzaming valt ontzettend veel (e.g.): een duurzaam klantenbestand, een duurzame omgang met je collega’s, maar ook hoe we omgaan met met energie, restmaterialen en de rol van de overheid?

Beginnen met duurzaam werken is beginnen met beseffen

Zodra je beseft van wat je iedere dag doet, zul je zien dat de kleine dingen een groot verschil zullen maken. Inventariseer de (in-)directe gevolgen van je dagelijkse activiteiten, wat voor gevolgen hebben jouw dagelijkse acties voor het bedrijf, haar werknemers en de omgeving waarin zij opereert? Sta daar eens bij stil.

Kleine stapjes op korte termijn

Wat zijn nou kleine stapjes die je van vandaag op morgen gelijk zou kunnen implementeren? Allereerst, sta stil bij dat wat je doet. Kijk wat je vandaag kan doen, om morgen al het verschil te maken. Kijk naar jouw persoonlijke carbon footprint, en dat wat je samen met je collega’s uitstoot via (e.g.) een carbon footprint calculator.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld aan de volgende dingen denken:

  • Tijdschakelaars gebruiken voor licht en airco’s
  • Gebruik een ecofont. Dat scheelt bijna 20% inkt en ziet er hetzelfde uit, of neem een digitale agenda mee
  • Neem een keer de fiets naar het werk en laat de auto staan
  • Check bij aanschaf/vervanging van apparaten naar een optie voor een energiezuinige variant

Grote voordelen op de lange termijn!

Al deze kleine stapjes zorgen op de lange termijn voor een positieve output voor jou, jouw collega’s en iedereen! Er zijn namelijk altijd meer opties die de moeite waard zijn om te bekijken, zo kun je bijvoorbeeld kijken wat de governance mogelijkheden zijn voor het bedrijf waar jij werkt, wat je kan doen met je lokale omgeving, je plastic- en stroomgebruik, en nog veel meer. Daarnaast kun je door te gaan verduurzamen ook efficiënter werken door bijvoorbeeld werkprocessen te digitaliseren.

Alle beetjes helpen, samen onderweg naar beter!