Skip to content
Artikelen

Wat is een market network?

Ron Lohuis

Auteur

Wat is een market network?

Iedereen is vandaag de dag bekend met het principe ‘social network’ of ‘marketplace’. Een social network is simpel gezegd een (online) netwerk van mensen of bedrijven die elkaar kennen of leren kennen en (digitaal) kunnen communiceren. Een marketplace aan de andere kant, stelt zich als tussenhandelaar op voor verkopers en consumenten.

Maar wat heeft dit precies te maken met een market network en wat is een market network?

Een combinatie van drie werelden.

Een market network bestaat uit drie fundamentele eigenschappen, namelijk: marketplace, network & SaaS (software as a service).

Marketplace

Bekende voorbeelden van marketplaces zijn onder anderen Ebay, Uber en uiteraard van Nederlandse bodem Marktplaats. Een van de belangrijkste kenmerken van een marketplace is de transactie die plaatsvindt tussen meerdere kopers en verkopers binnen een dergelijk platform en biedt personen of bedrijven vanuit een omgeving of platform, het overzicht van meerdere producten of diensten.

Dit overzicht geeft jou als consument het gemak om vanuit een ruim aanbod en door middel van filters, snel te vinden waar je naar zoekt, je snel prijzen kunt vergelijken en vanaf de bank je bestelling kunt plaatsen. In plaats dat jij eindeloos in het dorp of de stad loopt, opzoek naar kleding waar net je oog op moet vallen, heb je tegenwoordig (het aanbod van) deze bedrijven/winkels online in je broekzak!

Een marketplace heeft echter de beperking dat enkel het afnemen van (gestandardiseerde) producten of diensten mogelijk is. Maatwerk oplossingen zijn hierin niet mogelijk, binnen een market network echter wel!

(Social) Network

Een andere eigenschap van een market network is dus het (social) network gedeelte. Het netwerk aspect geeft bedrijven of personen binnen het platform een gezicht en de mogelijkheid om met anderen binnen het netwerk te communiceren. Als je deze blog leest, ben je hoogstwaarschijnlijk vanuit LinkedIn gekomen, een perfect voorbeeld van een netwerk waar connecties en onbekenden op verschillende manieren met elkaar communiceren.

SaaS (Software as a service)

Grote kans dat je in je dagelijkse werk gebruik maakt van SaaS ondersteuning. Software as a service is heel simpel gezegd het vervangen van menselijke handelingen door technologie. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie software van Slack, of projectmanagement software van Notion.

De verdere ontwikkeling van software zal ons in het dagelijks leven maar ook in ons dagelijks werk, veel tijd gaan schelen. Zo moest je bijvoorbeeld eerder fysiek je handtekening onder een samenwerking of overeenkomst zetten, en kun je dit nu door een of meerdere partijen digitaal laten ondertekenen.

Market networks

De kans is groot als je naar de bovenstaande voorbeelden kijkt, dat je een of meerderen gebruikt. Je zal het waarschijnlijk dan ook eens zijn, dat het gebruik van dergelijke platformen en software veel kan toevoegen aan ons dagelijks (werk)leven.

De combinatie van een marketplace, network & Software as a Service maakt dan ook een market network. Binnen een market network vinden dus transacties plaats, kan er gecommuniceerd worden met meerdere stakeholders en wordt het werken binnen zo’n platform makkelijker gemaakt door SaaS ondersteuning.

Het unieke aan een market network is dat de SaaS ondersteuning in combinatie met het netwerk aspect, het mogelijk maakt om tot maatwerk oplossingen te komen en (complexe) dienstverlening in te kunnen kopen. Dit is dan ook het grote verschil met een marketplace waar je vooral gestandaardiseerde producten of diensten kunt kopen.

Zo zijn er al marketplaces waar je bijvoorbeeld een logo kunt ‘kopen’ maar de op maat oplossing, voor gedetailleerdere en complexe vraagstukken niet online kunt verkrijgen. Een market network maakt dit echter wél mogelijk!

De verwachting is dat er dit decennia, steeds meer market networks gebouwd zullen worden binnen verschillende industriën en deze industriën ook zal gaan innoveren.Grow-ID als market network.

Bij Grow-ID werken we momenteel toe naar de lancering van een geheel eigen market network waar het aanbod van dienstverleners de marketplace vormt.

Vanuit deze marketplace kan ieder bedrijf op projectbasis, oproepbasis of vaste basis de kennis van deze dienstverleners in het bedrijf halen en vervolgens om met huidige of nieuwe partners, gestructureerd samen te werken door middel van SaaS workflow.

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een bedrijf die op projectbasis een nieuwe website wil hebben, op oproepbasis een accountant nodig heeft of op vaste basis een partner zoekt voor het bijhouden en managen van haar social media kanalen. Contracten worden digitaal ondertekend, facturen worden gecentraliseerd voor je bewaard en door projectmanagement software kunnen zowel jij, als de partner waarmee je samenwerkt het overzicht in (lopende) projecten bewaren.

Naast de bedrijven en dienstverleners die binnen het platform samenwerken, is er ook plaats voor andere zakelijke stakeholders zoals bijvoorbeeld business coaches. Wanneer zij hun klanten voorzien van advies, kunnen zij vervolgens eenvoudig samenwerken met een dienstverlener die dit advies ook kan doorvoeren. Zo werk je gecentraliseerd samen alsof het je eigen personeel is!

De toekomst van (samen)werken.

Zonder de ontwikkeling van social media en marketplaces, zou het (waarschijnlijk) niet mogelijk zijn geweest om een market network te kunnen bouwen. In de toekomst zal het market network principe, de basis vormen voor weer een nieuw platform dat personen of bedrijven van nóg meer waarde kan voorzien.

Tot die tijd zullen market networks dan ook steeds vaker ontwikkeld worden en zal dit de manier van (samen)werken de komende jaren drastisch doen veranderen. De mensen en bedrijven die de komende jaren gebruik gaan maken van market networks, zijn de pioniers die helpen om markten te innoveren en het leven van mensen én bedrijven drastisch zullen veranderen.

Wil je alvast een aanvraag doen voor het aanmaken van een profiel, laat dan hier de benodigde informatie achter!

Tip: bekijk hier een video over wat een market network inhoudt en hoe dit in zijn werk gaat.