Skip to content
Artikelen

Wat houdt een concurrentieanalyse in?

admin

Auteur

Als ervaren ondernemer weet je natuurlijk wie jouw concurrenten zijn, maar toch komen er steeds nieuwe concurrenten bij waarvan veel ondernemingen het uiteindelijk niet halen en sommige ondernemingen wel degelijk tot concurrentie benoemd kunnen worden. Concurrentie is een factor binnen het ondernemerschap waar altijd rekening mee gehouden moet worden en niet alleen tijdens het opzetten van jouw onderneming.

Hoe kun je je concurrentie nou eigenlijk goed analyseren? Jouw concurrentieanalyse wordt pas een succes als jouw eigen onderneming alle aspecten die jij belangrijk vindt in de concurrentieanalyse zelf in kaart heeft gebracht. Hierdoor weet jij straks heel duidelijk de verschillen aan te duiden na jouw concurrentieanalyse en kun jij hier als ondernemer op inspelen. Als dit inzichtelijk is kan er ook een snelle voorselectie van bedrijven, die volgens jou als concurrent voor jouw bedrijf kunnen worden bestempeld, worden gemaakt. Relatief kleine bedrijven in jouw branche zijn vaak niet relevant in jouw concurrentieanalyse. Wij adviseren bedrijven of ondernemers relatief kleine bedrijven maar die zich snel ontwikkelen en een groeipotentie hebben wel mee te nemen in de concurrentieanalyse. Bedrijven van dezelfde bedrijfsomvang moeten worden meegenomen in de concurrentieanalyse. Als jij als ondernemer nog verder wilt groeien met jouw bedrijf, zal je ook de relatief grote bedrijven mee moeten nemen in de concurrentieanalyse. Dit zal samengaan met de groeistrategie van het bedrijf.

Om te voorkomen dat je een te brede concurrentieanalyse gaat uitvoeren zal je moeten filteren. Uiteraard is je branche en locatie een enorm belangrijke factor in een concurrentieanalyse, daarom zal je als eerste hier kaders moeten gaan opstellen in hoeverre je wilt gaan tijdens jouw concurrentieanalyse. Wij van Grow-ID adviseren tijdens een concurrentieanalyse om eerst naar het demografische aspect te kijken. Als onderneming verkoop jij jouw diensten en/of producten in een bepaald gebied, vandaar dat jij tijdens jouw concurrentieanalyse eerst moet kijken binnen jouw huidige gebied van verkoop. Echter is dit heel erg afhankelijk van de branche, gebied en bedrijfsomvang waar jij je in begeeft en waar jij als ondernemer behoefte aan hebt.

Een aantal punten waar jij in jouw concurrentieanalyse rekening mee moet houden:

  • Welke klantsegmenten bedienen concurrenten?
  • In welke regio zijn concurrenten actief?
  • Welke producten of diensten bieden concurrenten?
  • Welke aanvullende services bieden concurrenten?
  • Welke prijzen hanteren concurrenten?
  • Welke kanalen gebruiken concurrenten om klanten te bereiken?
  • Wat is de marketingstrategie van concurrenten?

Zoals je ziet zijn meerdere factoren waarmee jij als ondernemer rekening mee moet houden. Vul je alle bovenstaande punten goed in, dan heb je een beter beeld van alle concurrenten in jouw branche. Als jij dit inzichtelijk hebt kun jij hier als ondernemer op inspelen en proberen meer waarde te gaan creëren in jouw business waardoor potentiële klanten voor jouw bedrijf kiezen en niet voor die van jouw concurrent.

 

Wil jij hulp bij jouw concurrentieanalyse of wil jij een concurrentieanalyse laten uitvoeren door de student business consultants van Grow-ID. Neem een kijkje op onze site en neem contact met ons op

 

NEEM CONTACT MET ONS OP