Skip to content
Artikelen

Waarom is het opstellen van een klantreis belangrijk voor jou?

jensvisser

Auteur

Elk bedrijf dat omzet genereert heeft klanten, dat is vrij logisch. Maar in hoeverre heeft jouw onderneming in kaart gebracht welke stappen de (potentiële) klanten moeten doorlopen, om tot aanschaf van jouw product of dienst over te gaan?

De klantreis is namelijk voor zowel het bedrijf als de klant een belangrijk middel wanneer deze goed is ingevuld. Dit geeft je namelijk inzichten in hoe iemand jouw bedrijf, product of diensten ervaart. De klantreis wordt vaak ingevuld met vijf verschillende fases: bewustwording, overweging, aanschaf, gebruik en evaluatie. Elke fase die jouw klant doorloopt, moet in kaart worden/zijn gebracht zodat het aankoopproces vereenvoudigd wordt en je hier als onderneming op kan bijsturen zodat dit in de toekomst weer geoptimaliseerd kan worden.

De klantreis omvat dus meerdere fases die begint bij de bewustwording bij de klant dat jij als onderneming iets te bieden hebt. Echter, moet je eerst zorgen dat (potentiële) klanten jou kunnen vinden. Hier zijn meerdere manieren voor, maar een goede stap is de verzorging van goede SEO zodat jij beter te vinden bent voor online zoekers.

Hierna volgt de overweging. Je moet zorgen dat jouw bedrijf een positieve eerste indruk achterlaat op de prospect. Dit kan zijn doordat je een mooi portfolio op je website hebt, door goede recensies te hebben op je website, doordat je marketingcampagnes perfect aansluiten op je prospect etc. Hier zijn vele voorbeelden voor te bedenken, zaak is voor jouw onderneming dat je een goede indruk achterlaat, want mocht de prospect zich verder gaan oriënteren naar andere bedrijven, producten en diensten en dit bedrijf wekt een betere indruk dan jouw onderneming, dan is de kans groot dat je prospect geen klant bij jou wordt.

De derde fase is de beslissing tot aankoop. Wanneer jouw prospect heeft besloten om jouw dienst of product aan te schaffen, is het van belang dat dit aankoopproces makkelijk verloopt. Zorg er dus voor dat de laadtijd van je pagina’s op je website snel zijn, en laat blijken waarom het voor de klant van belang is dat hij bij jou afneemt. Laat de prospect alleen weten dat jij hem waarde kan bieden als je dit ook echt kunt bieden, anders loop je in fase vier tegen de muur.

Fase vier houdt namelijk het gebruik van het product of dienst in. Het is belangrijk in deze fase dat de communicatie tussen de klant en jou goed verloopt. Wanneer de klant een mail verstuurt met vragen, tracht je dit snel te beantwoorden. Wanneer er klachten zijn omtrent de aanschaf, dien je snel een passende oplossing te zoeken. Dit bepaalt namelijk of de klant een terugkerende klant wordt of dat het bij een eenmalige aankoop blijft. Iedereen weet namelijk wel een voorbeeld van die ene aanschaf waarbij het gebruik en de service tegenviel. Was jij een terugkerende klant, of zocht je naar alternatieven?

In de laatste fase draait het om een klant trouw te laten blijven aan jouw bedrijf. Het is belangrijk dat jouw klanten zich voelen geholpen en dat je een relatie opbouwt met de klant. Dit kan middels een persoonlijke mail naar de klant die een aankoop heeft gedaan; vraag eens of het product of dienst is bevallen en of je hem nog verder kunt helpen. Zorg wel dat de insteek is om jouw klant te helpen, niet alleen om iets te verkopen zodat je omzet draait.

Want laten we eerlijk zijn, van een terugkerende (tevreden) klant wordt je toch blij?