Skip to content
Artikelen

Een bedrijfsanalyse, wat heb ik eraan?

Merijn van Heijningen

Auteur

Een bedrijfsanalyse, wat heb ik eraan?

Je hebt een goed lopende onderneming, geen vuiltje aan de lucht. De omzet stijgt ieder jaar, het aantal klanten groeit, evenals het aantal medewerkers. Op dat moment denk jij waarschijnlijk: “Wat kan een bedrijfsanalyse mij nou opleveren? Wat gaat dit mij vertellen wat ik nog niet weet? Het loopt toch allemaal prima?”

Dit is de meest gehoorde reactie op het idee een bedrijfsanalyse te laten uitvoeren. “Wat heb ik er nou eigenlijk aan?”

En ook al loopt je onderneming niet zo geweldig als hierboven beschreven; daalt de omzet, stappen klanten over naar concurrenten, en nemen je medewerkers ontslag, dan kun je nog denken: “Hoe gaat een bedrijfsanalyse er nou voor zorgen dat het wél de goede kant op gaat?”

Een bedrijfsanalyse in het kort

Een bedrijfsanalyse klinkt ingewikkeld, en dat is het op een bepaalde manier ook. Een bedrijfsanalyse analyseert je bedrijf in de brede zin en wordt daarom snel als vaag en onduidelijk ervaren.

Of je nou een productiebedrijf of een speciaalzaak hebt, een oliehandelaar of een bouwvakker bent, ieder bedrijf heeft baat bij een bedrijfsanalyse waar nieuwe inzichten uit voortkomen.

Wat het je uiteindelijk oplevert, is afhankelijk van hoeveel actie je zelf wil ondernemen. Een bedrijfsanalyse geeft je, simpel gezegd, inzichten in je bedrijf. Wat je daar uiteindelijk mee doet en hoe je deze implementeert bepaalt voor het grootste deel wat het je oplevert. Ga je de uitkomsten uit de analyse zelf oppakken of ga je dit uitbesteden aan een bedrijf met de juiste kennis wat jouw medewerkers weer tijd scheelt?

De meerwaarde van een bedrijfsanalyse

Jij denkt: “Mijn bedrijf is prima zoals het is. Wij weten hoe alles werkt; de structuur, de manier van klantcontact, alle interne processen.”

Vaak is dit ook het geval. Het probleem hierbij is echter: je weet het té goed. Jij weet precies hoe het bedrijf loopt; welk proces het andere opvolgt, wie waar verantwoordelijk voor is en wie aan wie rapporteert. Je zit er zo diep in dat je vooral bezig bent in je bedrijf te werken, en daardoor niet of nauwelijks meer aan jouw bedrijf werkt.

Want waarom gaat alles zoals het gaat? Er is vaak veel wat nog beter, nog efficiënter, nog completer en nog makkelijker kan. Lagere kosten, hogere kwaliteit, meer klanten, meer omzet, meer toegevoegde waarde, meer impact.

Een bedrijfsanalyse biedt nieuw perspectief

In de simpelste vorm geeft een bedrijfsanalyse inzichten in jouw bedrijf. Inzichten die jouzelf, doordat je er al zo lang en zo diep in zit, niet meer opvallen. Of inzichten die vanuit een andere expertise komen. Een ander perspectief. Een andere invalshoek.

Alleen al dit andere perspectief zorgt voor vernieuwing. Een kritische en analytische blik op jouw bedrijf. Misschien wel de meest logische dingen worden in twijfel getrokken. Waarom doet Anna dit en Henk dat? Waarom in die volgorde? Hoe zijn bepaalde processen aan elkaar gelinkt?

Als je hier echt over nadenkt vanuit verschillende perspectieven kom je vaak tot inzichten en ideeën waardoor het toch nog beter of anders kan, of waar het zelfs anders moet.

Inzichten uit de analyse

Een bedrijfsanalyse bestaat uit een aantal theoretische modellen die het bedrijf letterlijk analyseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een SWOT- of confrontation-analysis, waarbij de interne krachten en zwaktes naar boven komen, en de externe mogelijkheden en uitdagingen in kaart worden gebracht.

Financiële prestaties, bedrijfsprocessen, interne systemen, bedrijfsstructuur en cultuur, online zichtbaarheid en klantcontact zijn enkele voorbeelden waar we in een bedrijfsanalyse naar kijken.

Wat gebeurt er na de analyse?

De inzichten die je verkrijgt door een bedrijfsanalyse uit te laten voeren, hebben invloed op alles in en rondom je bedrijf, en vormen vaak de basis waarop andere beslissingen worden genomen. De (online) marketing kan bijvoorbeeld anders, verschillende interne systemen werken niet goed samen, of processen binnen het bedrijf kunnen worden gedigitaliseerd om (kosten)efficiëntie te verhogen.

Dit zijn een aantal voorbeelden van vervolgstappen die gezet kunnen worden nadat de bedrijfsanalyse inzichten heeft gegeven. Hierdoor weet je waar je kunt verbeteren, waar meer winst te behalen valt, en waar je eventueel processen kunt samenvoegen, toevoegen, of verwijderen.

Allemaal om je bedrijf nóg efficiënter, winstgevender en duurzamer te maken!

Zou je meer inzichten willen krijgen binnen jouw onderneming? Kom dan vrijblijvend met onze Young Professionals in Business Consulting in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn.